Rólam

Hrotkó Heléna  vagyok, táncművész, holisztikus tánctanár és testtudat tréner. Kultúrális Antropológiai tanulmányaim után a mozgás és a tánc világában merültem el, kortástáncművészként és holisztikus tánctanárként diplomáztam. Majd testtudati módszerekben képződtem tovább, mint a BodyMind Centering®, kranioszakrális terápia, fókuszolás, autentikus mozgás. Ezeket ötvözve tartok mozgáskurzusokat, egyéni konzultációkat és testkezeléseket. Munkám középpontjában az áll, hogy a testünkkel való kapcsolatunk méltó helyére kerüljön: bensőséges, bizalommal teli legyen, megéljük bölcsességét, szabadságát a mozgásban és a hétköznapokban egyaránt.

Szakmai Életutam

Gyermekkorom óta rajongok a test csodájáért. Ekkor a mozgáson keresztül kezdtem el vele foglalkozni, a művészi torna órák mindig a hét kiemelt ünnepnapjai voltak számomra. Azóta rengetek mozgásformát kipróbáltam, melyek mind-mind nagyon sok tudással és tapasztalattal gazdagítottak saját testem megismerésének és felfedezésének útján. Majd mikor elérkezett a pályaválasztás már 4 nyelven beszéltem és tudtam magamról, hogy nagyon érdekelnek az emberek, a kultúra. Így az tűnt logikusnak, ha az egyetemen valami ehhez passzoló szakot választok, így kezdtem el az ELTE francia-kultúrális antropolódia szakát. E mellett azonban beíratkoztam egy esti tánciskolába is, hiszen a nagyon vágytam rá, hogy a mozgással és a tánccal továbbra is intnzíven foglkozzak. 2 évvel később felvételiztem a Budapest Kortárstánc Főiskolára, ahová felvételt nyertem. Egyetemi pályafutásom itt véget ért, és 3 év intezív táncos képzés következett. Ezekben az években többször megkérdőjeleztem döntésemet, hiszen akkor még nem tudtam, hogy mi is pontosan a célom a tánccal, mi a valódi hivatásom. Éreztem, hogy hív a színpad, az előadóművészet, ugyanakkor azt is, hogy ezzel együtt sok minden más is foglalkoztat, leginkább a test mélyreható megismerése, felfedezése, testtudatom finomítása és egy így kelettkezett érzékenyebb állapotban születő mozgás megtapasztalása.

Ennek nyitott teret Karczag Éva, aki egyike azoknak az embereknek, akinek a legtöbbet köszönhetem szakmailag. Ő nyitott meg bennem olyan ajtókat, amik megmutatták, hogy mi is az a táncban, amit igazán magaménak érzek és ami elindított azon az úton, ami ma  Holistic Body számomra. Tapasztalati anatómia óráira egytől egyik úgy emlékszem, mintha tegnap történtek volna és már akkor is égtem a vágytól hogy ezeket az élményeket minél több emberrel megosszal. Ezt követően pályafutásom ebbe az irányba haladt tovább. Elvégeztem Sabine Parzer Holisztikus Tánctanár képzését Bécsben, ami tökéletesen passzolt érdeklődésemhez, hiszen Sabine nagy hangsúlyt fektetett a testtudati munkára. E mellett mélyrehatóan elsajátítottam az Autentikus Mozgás Módszerét is, ami munkámnak egy szintén nagyon fontos alappillére lett. Csodálatosan párosítható a testtudati munkával és tökéletes eszközöm lett például a nőkkel való munkában, különféle élet-témák feldolgozásában, nőiségünk, vagy a bennünk élő női archetípusok felfedezésében.

A tánctanár képzés éveiben 1 évre kiköltöztem Olaszországba, ahol a Spazio Nu stúdióban képződtem tovább és kezdtem meg tanári gyakorlatomat. A studióban rengeteg intenzív kurzuson vettem részt a legkülönfélébb további mozgás és testtdati technikákat szívhattam magamba.

Megismerkedtem a tissu-val, kapueirával, hara jógával, afrikai tánccal (és dzsembével), és ami a legnagyobb hatást gyakorolta rám: A butoh tánccal. Ez utóbbit azóta is gyakorlom és 2018 óta 1 éves, havi 1 alkalmas kurzus formájában tanítom “Blooming Body” néven.

2012-ben költöztem haza Budapestre, ekkor hoztam létre Test-Tudat Tán nevű órámat, melyet egy saját módszernek tekintek és melyben olyan technikákat ötvözök, melyeket lehetővé teszik, hogy mélyüljön testtudatunk, valamint  hogy saját anatómiánk ne idegen, könyvekben látott, sokszor ijesztő és bonyolult képek összesége legyen, hanem egy ismerős, otthonos, szépséges és szeretetre méltó rendszer, mely bennünk él, melyet megismerhetünk, melyhez kapcsolódhatunk és ennek tapasztalata megváltaoztahatja testünkkel és a világgal való kapcsolatunkat, hétköznapi és akár önkifejezésben megélt mozgásunkat. 

2013-tól Autentikus Mozgás órákat tartok. 2014 óta pedig elkeztem egyéni alkalmak keretében, személyre szabottan dolgozni a hozzám érkezőkhöz. Eleinte táncórákat hírdettem illetve egy lazító és gerincregeneráló órát egy “Soulmat” nevezetű eszközzel, melyet Olaszországban ismertem meg. 

2013-14 és 14-15-ben elvégeztem egy általam és kollégám, barátom Gregory Chevalier által szerevezett Body Mind Centering képzést, Kálmán Ferenc vezetésével, aki a módszer megalkotójától, a világhírű Bonie Bainbrindge Cohentől tanult és rendkívüli tudással rendelkezik a testi rendszerkről. Ferenc is táncosként kezdte pályafutását és szintén a testtudati vonalon indult el és dolgozik benne évtizedek óta. 

A Body-Mind Centeringgel párhuzamosan érkezett a kranioszakális terápia iránti érdeklődésem is, melyet azóta Tar Zsolt és Molnár Anna képzésein sajátíthattam el.

Az egyéni alkalmak sokat alakultak az évek során. Elkezdtem nagyon szabadon használni az elmúlt évtizedben tapasztalt és elsajátított technikákat. A kraniosacrális terápia általában egy jó kiinduló pont, mert azt többen ismerik és úgy érzem, hogy sokszor a klienseknek támogató az, ha egy jól megfogható, körülhatárolható rendszer mentén kezdünk el dolgozni. 

Ezzel együtt minden egyéni folyamat más és más módszert kíván meg attól függően, hogy ki milyen témal érkezik, milyen élethelyzetben van, milyen a személyisége, alkata, érdeklődése és milyen tapasztaltokkal rendelkezik. 

A testtudati munka természetesen és organikusan vezetett el a nőiséggel való munkához, ami szintén egy éveken át bontakozó folyamat volt. 2012 óta számos kurzuson, tanfolyamon vettem rész és integráltam munkásságomba olyan tudásokat, melyek csak akkor jutnak el hozzánk nőkhöz, ha ezeknek az információknak utánamegyünk, vagy arra is gyakran van példa, hogy valaki olyan nehéz egészségi állapotba kerül, hogy teste rákényszeríti arra, hogy tanuljon, képződjön a témában. Ilyen tipikus téma a menstruációs ciklussal való munka és a hozzá kapcsolódó ősi tudás, ami manapság egyre inkább és rohamosan tér vissza a női köztudatba, hiszen óriási igénye van a nőknek arra, hogy testükön keresztül visszakapcsolódjanak autentikus önmagukhoz, a bennük élő női minőségek csodájához. Ilyen és ehhez hasonló folyamatoknak adok teret Női csoportjaimban, melyek jellemzőn 1 éves zárt csoportos folyamatban történnek, illetve 1 napos hétvégi kurzusok vagy hosszú hétvégés/ 1 hetes női elvonulások keretében. 
Rendkívül sokat köszönhetek a témában való tudás megszerzésében és integrálásban Hoppál Borinak, Berkes Juditnak, a Szexual Grounding Terápiának, Héjja Annának, Rév Szilviának, Nina Drecq-nek,  Nicole Popper Katzenber-nek, Ariel Giarretto-nak és sokan másoknak, akik segítették női bölcsességemhez való visszakapcsolódásom és más nők kísérésének képességét bennem.

Hálás vagyok utamnak, a testtudati munka kimeríthetetlen lehetőségeinek és a bennünk rejlő végtelen tudásnak, bölcsességnek.