Hogy válik a belső terek megfigyelése tánccá?

Mit jelent a Test Tudat Tánc?

Mi a Test-Tudat Tánc? Mire számíthatnak a résztvevők egy ilyen foglalkozáson?

Röviden: testünk mélyreható megismerése érintésen és mozgáson keresztül. 

A Test-Tudat Tánc egy speciális anatómia óra, mely mozgásban, a tánctéren zajlik. Bennünk élő, új fizikai tapasztalatokkal, érzetekkel valamint egy valós és egészséges testképpel gazdagodhatunk itt, ami egy szabadabb és egyben élvezetesebb mozgáshoz vezet valamint új perspektívát nyit a táncban és az önismeretben egyaránt.

A Test-Tudat Tánc egy érintésen és szabad mozgáson alapuló foglalkozás, melyet az elmúlt 10 évben fejlesztettem ki. Az óráim célja testtudatunk felébresztése és fejlesztése. Testünk anatómiáját fedezzük fel kezdetben képeken, majd mozgáson, a szabad táncon keresztül, ami egy könnyedebb, érzékenyebb testhasználatot eredményez, valamint egy minőségi kapcsolódást saját magunkkal.

Miért tartod fontosnak az anatómia megismerését?

Ahogy megismerjük belső terünket és annak finom részleteit, másként kezdjük el használni testünket. Ha például felfedezem, hogy a karom nem a vállizületemtől, hanem a hátamból, a lapockámtól illetve a mellkasomtól a szegycsontom és a kulcscsontom találkozásánál kezdődik, egészen másként mozdulok, hosszabbnak és szabadabbnak élem meg a felső végtagomat. Ez egy példa a végtelen sok közül, ami nekem is és sok tanítványomnak volt izgalmas reveláció, és hozott szó szerint szárnyalást. Másrészt a testtudatunk fejlesztésének “mellékhatása”, hogy jobban oda tudunk figyelni testünkre, saját igényeinkre és így tisztábban és őszintébben tudunk kommunikálni táncunkban és mindennapi életünkben egyaránt. 

Hogy válik a belső terek megfigyelése és érzékelése tánccá? Egyáltalán mit jelent a tánc számodra?

A tánc pontosan ebből a megfigyelésből és érzékelésből születik. Valójában ez inkább egy olyan dolog, ami megtörténik velünk, mintsem olyan, amit csinálunk. Fontos, hogy a testünkből és az annak szentelt figyelem állapotából bontakozik ki minden. És egyébként az is benne van a pakliban, hogy valaki nem jut el a térben mozgásig. Talán látszólag “csak fekszik a földön”, de valójában a látszólagos mozdulatlanságban folyamatosan jelen lévő belső mozgásokat fedezi fel épp, ami nem kevesebb, mint maga az Élet. Szóval a Test- Tudat Tánc foglalkozásokon nem az a cél, hogy leizzadjunk és az izmainkat alaposan megdolgoztassuk. Az is tud nagyon élvezetes lenni, és olykor arra van szükség. Ennek az órának a fókuszában azonban sokszor inkább egy mélyebb rétegünk, a csontok megtartó struktúrája áll, aminek megtapasztalásával azok áttudják venni az izmoktól a hozzájuk méltó megtartó szerepet, az izomzat pedig a gyakori túlfeszítésekből egy lazább állapotba kerülnek. Ez önmagában nagy fellélegzést okoz a résztvevőkben, hiszen laza izmokkal szabadabban mozdulnak az ízületeink, nagyobb amplitúdóval lendülnek a végtagok és mobilisabb a gerinc. Nekem ez a tánc, a szabad mozgás.

Hogyan kezdődött nálad a testtudat kutatása és hogy jutottál el módszered kifejlesztéséig?

Tapasztalt mozgó vagyok, akinek gyermekkora óta sikerült fenntartania természetes mozgás  igényét, mozgás szeretetét. Ebből adódóan folyamatosan kutatom a mozgást, a testet, ez érdekel igazán – illetve ebből kifolyólag az, hogy megosszam tapasztalataimat másokkal.

2010- ben végeztem a Kortárstánc Főiskolán táncművészként. Itt szerettem bele a testtudattal való munkába, amikor Karczag Éva, egy magyar származású, de gyerekkora óta külföldön élő táncművész és táncpedagógus az iskolában tartott nekünk intenzív kurzust vendégtanárként. Éva un. “Experiential Anatomy” (Tapasztalati Anatómia) órái egyszerűen lenyűgöztek és onnantól kezdve nem volt számomra kérdés, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Olyan volt, mintha egy teljesen új világ nyílt volna meg előttem, aminek létezéséről sem tudtam korábban. Kicsit ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor az ember felvesz egy búvármaszkot a Vörös tengerben és elé tárul a víz alatti világ végtelen varázsa, színei, formái… Azt is érdemes kipróbálni. 🙂

Miután lediplomáztam, Olaszországba mentem szakmai gyakorlatra, ahol egy táncstúdióban, a “Spazio NU”-ban elkezdhettem bontogatni a szárnyaimat, mint pedagógus. Nagyon izgalmas időszak volt ez, rengeteg új impulzussal, ami nagy lendületet adott ahhoz, hogy visszatérve Magyarországra elkezdjem felépíteni saját órámat, a “Test-Tudat Tánc”-ot. Az elkövetkező években még számos másik testtudati és szabad mozgást elősegítő módszerrel ismerkedtem meg és sajátítottam el  (Body-Mind Centering, Cranio-Sacrális terápia, Body Work, Autentikus Mozgás, stb.) többek között az “Institute for Holistic Dance and Movement Pedagogy”-ben (Bécs), ahol tanári diplomát szereztem. Mindezeket a módszereket elkezdtem szabadon és intuitívan integrálni tanításomba, felfedezve azt, hogy rendkívül jól kiegészítik egymást és együttesen támogatják a résztvevőket abban, hogy rácsodálkozzanak testük rejtelmeire, így új tereket nyissanak meg magukban és ezáltal megéljék a szabad tánc örömét. Így született a Test-Tudat Tánc az elmúlt évtizedben. Mára egy kiforrott módszer, ugyanakkor továbbra is nyitva tartom, hagyom hogy alakuljon és dialógusba kerüljön más módszerekkel, irányzatokkal, újabb közegekkel, különféle érdeklődésű és hátterű közönséggel, amitől az órák, foglalkozások fókusza nem változik, de a tárház egyre gazdagodik.

Érdekel a Test Tudat Tánc? Akkor nézd meg, hogy milyen lehetőségeid lennének kipróbálni:

További cikkek